П`ятниця, 29.03.2024, 11:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Лютий » 15 » відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення
14:39
відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення
Під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Богдана Андрющенка 14.02.2011 відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

На засіданні були розглянуті наступні питання:
1. Внесення змін до Положення про обласну міжвідомчу координаційно - методичну раду з правової освіти населення та оновлення складу обласної міжвідомчої координаційно - методичної ради з правової освіти населення.
2. Підготовка до проведення виїзного засідання Всеукраїнської МКМР з правової освіти населення у місті Кіровограді.
3. Співпраця закладів культури з громадськими організаціями, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування щодо організації правової освіти населення.
4. Підсумки роботи районних та міських МКМР з правової освіти населення за 2010 рік. Виконання плану та рекомендацій Всеукраїнської та обласної МКМР з правової освіти населення.
5. Співпраця з громадськими організаціями щодо підвищення рівня правової освіти населення.
6. Співпраця Світловодської міської та районної МКМР з правової освіти населення із засобами масової інформації. Досвід створення дитячої телепередачі «Мала юридична академія».
7. Затвердження плану обласної МКМР з правової освіти населення на 2011 рік.
Учасники Ради першочергову увагу приділили розгляду питання стосовно участі засобів масової інформації області у забезпеченні правової освіти серед дітей та юнацтва, зокрема, створенню дитячих телепрограм правового спрямування на обласному телебаченні. Адже, телебачення на сьогодні, є не тільки головним джерелом інформації про поточні події, але по суті, головним осередком знань, який формує певну картину світу у дітей.
Як зазначив начальник головного управління юстиції у Кіровоградській області Олександр Чудний, на сьогоднішній день на обласному телебаченні тимчасово не виходять спеціальні дитячі телепрограми правового спрямування, а тому вирішення цього питання є необхідним завданням Обласної МКМР.
Світ сучасної дитини тісно пов’язаний із засобами масової комунікації (медіа), до яких традиційно відносять кінематограф, телебачення, пресу, відео, Інтернет тощо. З роками вплив цих засобів масової інформації на населення зростає. Щодня в середньому діти дивляться телевізор три години на день, що складає майже на половину більше часу, ніж ними приділяється іншим видам діяльності. У дитячому світі спостерігається бездумне, поглинання інформації, що приходить з екранів телевізорів, комп’ютерних моніторів.
Телебачення є не тільки головним джерелом інформації про поточні події, але й, по суті, головним осередком знань, що формує певну картину світу у дітей.
Завданнями дитячої телепрограми правового спрямування є створення самого широкого діапазону пізнавальних, ігрових, дидактичних, виховних програм, реалізації яких, за допомогою сучасних засобів телебачення, повинна бути адаптованих до дитячого сприйняття.
Заступник Генерального директора обласної державної телерадіокомпанії Володимир Мощинський зазначив, що зауваження учасників Ради, висловлені ними під час засідання, обов’язково будуть розглянуті та враховані керівництвом обласної телерадіокомпанії.
Також на засіданні ради було розглянуто питання про співпрацю закладів культури з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями щодо організації правової освіти населення.
На сьогоднішній день правоосвітня функція закладів культури в області реалізується у різних формах. На базі центральних районних та міських бібліотек створена мережа із 25 інформаційно-ресурсних центрів, які забезпечують безкоштовний доступ громадян області до мережі Інтернет, мають законодавчі бази і задовольняють запити користувачів з правових питань. Протягом 2010 року інформаційно-ресурсними центрами було проведено ряд інформаційно-просвітницьких заходів для жителів районних центрів та сіл області – семінари, інформаційні сесії, Дні громадянської освіти, тренінги на тему «Торгівля людьми – одна з поширених форм насилля», «Гендерна рівність. Сімейне право», «Про попередження насильства в сім’ї». Всього протягом року було проведено понад 1800 тренінгів з правової тематики, у яких взяли участь майже 25 тисяч учасників різних вікових категорій.
Богдан Андрющенко повідомив, що вже у березні нинішнього року у Кіровограді відбудеться виїзне засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення. Тому, враховуючи важливість розглянутих на засіданні Ради питань, в кінці лютого буде проведено наступне засідання Обласної МКМР.


Переглядів: 1172 | Додав: Zemm84 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0